maanantai 11. tammikuuta 2010

Ekomman kosmetiikan metsästys

Näyttelijän työssä ulkonäköön kohdistuu jonkin verran odotuksia, ja siksipä suhteeni kosketiikkaan on monivivahteinen. Toisaalta haluan käyttää luonnonmukaisia aineita, toisaalta en tahdo haista treeneissä pahalta tai näyttää esityksissä variksenpelättimeltä. Siksi, ja tietysti myös muun turhamaisuuden vuoksi olen tähän asti käyttänyt hieman pitkin hampain ihan tavallista, alumiinipinnan kainalon tekevää deodoranttia, sekä tavallisia meikkejä ja hiustenmuotoilutuotteita, joiden sisältämien outojen aineiden listaa en ole uskaltanut edes tarkastelemaan.

Pesutuotteiden luonnonmukaisuus on jo muuttunut parempaan suuntaan, mutta niissäkin löytyy kehittämisen varaa. Pakkausmateriaaleista sen verran, että jos uuteen kotimaahani on luottaminen, niin myös muovipakkaukset kierrätetään kun ne laittaa siihen keltaiseen laatikkoon, mutta tietysti on aina parempi, mitä vähemmän tuotteita on pakattu alun alkaen. Ja tietysti sekin on fiksua, että käytämme vähemmän tuotteita kaiken kaikkiaan. Silmänympärysvoide on mielestäni hyvä esimerkki melko turhasta tuotteesta, hyvä kasvovoide on ainakin tähän mennessä riittänyt minulle hyvin ohuesti silmien alle taputeltuna.


Tavoite: Mahdollisimman ekologiset, myrkyttömät ja luomut aineet käyttöön!

Näihin olen melko tyytyväinen nyt:

Shampoo: Lushin suhteellisen myrkkyvapaa (muttei täysin, eikä luomu) palashampoo, ainoa tähän mennessä tästäkin maasta löytämäni palaversio, ilman muovipakkauksia, yksi pala kestää lähes puoli vuotta.

Hoitoaine: Samaisen Lushin iso muovipullohoitoaine, ainoa argumentti on suhteellisen luonnonmukainen sisältö.

Saippua: Luonnonmukainen laventelisaippua, vähäinen pakkausmateriaali ja kestää useita kuukausia

Deodorantti: Dermaclayn luomudödö, ennen käytin Niveaa. Tämä uusi ei pidä aivan täydellisesti hienhajua loitolla, mutta melko hyvin. Ajattelin seuraavaksi kokeilla Melvitaa, tai Lushin dödöjä.

Vartalorasva: Milloin mikäkin edullinen luomurasva, tai silloin kun on varaa, Weledan (luonnollinen, muttei luomu) villiruusuöljy

Päivävoide: Weledan ruusupäivävoide, ja kuiviin tms ongelmakohtiin Weledan Skin Food-yleisvoide (taas kerran luonnollisia, muttei luomuja)

Yövoide: Luomu-rypsiöljy tai ihon kuivina kausina sekoitus Weledan ruusuvoiteesta ja Skin Food-voiteesta

Silmämeikinpoistoaine: Luomu-rypsiöljy (ja pitkäikäinen puhdistussieni, eikä kertakäyttöpuuvilloja)

Kasvopesu: Melvitan luomusaippua (öljypuhdistus ei ole tuntunut toimivan minulla ainakaan toistaiseksi, vaikka sitäkin olen jo monen kuullut hehkuttavan)

Huulirasva: Jälleen kerran Weledan Skin Food-yleisvoide (vaihdoin äskettäin Blistexistä tähän, suosittelen!)

Näitä voisi yrittää hankkia luomumpina:

Ripsiväri: Max Factorin Masterpiece Max, musta. Toiminut hyvin, mutta sisältö on ruvennut epäilyttämään. Nyt tämä on juuri loppumassa, ja pitäisi sitten kokeilla esimerkiksi Dr.Hauschkan ripsiväriä... Jos joku tietää muita luonnollisia ripsivärejä, niin vinkkejä otetaan mielellään vastaan!

Kulmakynä: Kaverilta saatu, en muista merkkiä. Eiköhän näitäkin löydy Dr.Hauschkalta.

Meikkipuuteri: (Harvoin käytössä) Joku halpismerkki Ranskasta, mineraaliluomuversio etsintään.

Luomivärit: Hyvin sekalaista settiä... Näissäkin varmaan vaikka mitä jänniä aineita, ja ihan silmän lähellä...

Huulikiilto: Bootsin 17 Ultimate Volume Lip Gloss, Peachy. Jepulis, tätä tulee varmaan ajan mittaan nieleskeltyä jonkin verran, enkä usko että on kovin luonnollista tavaraa, joten eikun Dr.Hauschkan pariin taas!

Aurinkopuuteri: Joku perusmerkki, ja säästössä vielä toinenkin sellainen, ja sen loputtua voin ruveta etsiskelemään tästäkin luomumineraaliversioita.

Meikkivoidetta ja puuteria en normaalisti käytä, mutta teatteri- ja tanssiesityksissä on tullut käytettyä Lumenea ja esim Yves Rocherin irtopuuteria. Hiustenmuotoilutuotteissa olen pitänyt taukoa, tosin joskus hädän hetkellä olen lainannut poikaystäväni geeliä kaapista. Näistäkin siis luonnollisempia versioita etsimään!

Luonnollista päiväjatkoa kaikille!

4 kommenttia:

Daniela / Daily Eko kirjoitti...

Tsekkaappa Vihreän Kosmetiikan tuotevalikoima (vihreakosmetiikka.fi). Heillä on mm. meikinpoistoon sopiva savipohjainen kasvosaippua, jota olen itsekin testannut. Kelpo kamaa! En tiedä, toimittavatko Ranskaan saakka, mutta se selvinnee helposti :)

Mademoiselle Fromage kirjoitti...

Thänks, täytyy tsekata! :)

Juho kirjoitti...

Kaksi perheensisäistä ja toimivaa keinoa: Äitini tapauksessa (allergisia reaktioita ja migreeniä hajusteista) täysin luonnonmukainen aluna (kivi/kristallideodorantti) ja omalla, rankempaankin hikoiluun taipuvaisella kohdalla, Absolut Torr.

Ensimmäinen saattaisi olla kiinnostavampi sinulle, mutta jos alumiini ei ole täysin poissuljettu vaihtoehto, niin en voi muuta kuin ylistää ruotsalaiskeksintöä. Myös Linden&Vossin Triple Dry toimii loistavasti, mutta siinä on taas sekoitettuna jos jonkinlaista kemikaalia. Absolut Torr puolestaan on pelkkää denaturoitua etanolia ja alumiiniklorohydraattia. Päättäjän valittavaksi jää, onko parempi lisätä alumiinia päivittäin vain kerran viikossa-parissa. Sillä Absolut Torr on todella tehokasta. :)

Mademoiselle Fromage kirjoitti...

Kiitos kommentist Juho! Joo muistan noita kividödöjä joskus teininä käyttäneenikin, sillon hippilukioaikoina... ;) Pitänee taas testata sitäkin, löysin täältä nimittäin huokeaan 8€:n hintaan, ja kestävät muistaakseni pitkään! Mutta taitaa multa jäädä toi seuraava ehdokas kokeilematta, vaikkei sen haitallisuutta antamasi wiki-linkin mukaan olekaan todistettu. No, sulle Juho ei sitä rintasyöpää varmaan kumminkaan tule... ;) Hyvää uutta vuotta sinne kauas!!