perjantai 23. huhtikuuta 2010

Ei pelkkiä patonkeja ja baskereita...

Ellan blogissa oli 50 asiaa Ranskasta, tässä oma lyhyempi, noin 20-kohtainen versioni, joka perustuu henkilökohtaisten Lyonin seudun havaintojeni lisäksi satunnaisiin Pariisin-visiitteihini ja yleiseen ylivoimaiseen tietäväisyyteeni sekä suomalais-, ruotsalais- ja englantilaisystävieni kokemuksiin.


1. Ranskalaiset letut ovat suomalaisiin verrattuna ohuita ja mauttomia, mutta Nutella pelastaa maun aika hyvin.

2. Kesä kestää Lyonin korkeuksilla puolisen vuotta, talvi taas pari kuukautta. Siis suomalaisittain asiaa tarkasteltuna.

3. Dubbaus on tietysti yleisesti tunnettu ilmiö, mutta leffavuokraamosta voi jopa löytää Jennifer Anistonin tähdittämän Hollywood-pläjäyksen, josta EI VOI valita englanninkielistä alkuperäisversiota. Siis DVD:ltä.

4. Paikallinen yleinen sauna on lähi-idän versio, Hammam (Wikipedian mukaan tuttavallisemmin turkkilainen sauna), jossa pidetään biksut päällä. Paitsi yläosan voi välillä ottaa pois.

5. Junatyöntekijät unohtavat välillä olla lakossa, mutta palaavat nopeasti ruotuun. Myös ekologisuuden kannalta on ikävää, ettei julkiseen liikenteeseen voi luottaa...

6. Ranska tuntuu toisinaan olevan maailman tärkein kieli ja sen osaamattomuus kovin ihmetyttävä asia, vaikka olisitkin erimaalainen kuin patonkimaalainen. Englanti, no niin no, sehän onkin sinun äidinkielesi, koska olet suomalainen.

7. Kahvilassa ei tavallisesti ole tapana syödä mitään, (taideteosmaisia) leivonnaisia saa leipomosta. Kesti jonkin aikaa löytää meille suomalaisille Lyonista oma "Strinberg".

8. Ranskalaiset ovat pyhällä lounastauolla klo 12-14. Silloin ei kannata yrittää hoitaa muita asioita kuin syömiseen liittyviä.

9. Jos näet jonkun (kenet vaan), joka syö jossain jotain, voit toivottaa hänelle "Bon appétit!" Näin voi myös toivottaa esimerkiksi lounastaukoa/illallista edeltävien tapaamisten lopuksi.

10. Kouluissa kaikkia opettajia puhutellaan Monsieur tai Madame X:nä, ja heitä luonnollisesti teititellään.

11. Selkäsauna on yleisesti hyväksytty kasvatusmenetelmä. Lapsia läpsitään välillä myös poskille julkisilla paikoilla. Kerran näin, kun äiti löi tytärtään ja tytär hetken kuluttua pikkuveljeään. Ystäväni tuumaili, että eteläeurooppalainen temperamentti vaatii kovemmat otteet.

12. Jos sinulla on vaaleat hiukset ja outo aksentti, olet: a) englantilainen b) saksalainen, c) puolalainen, d) venäläinen, e) tanskalainen , f) no entäs norjalainen?

13. Täällä meilläpäin on ihan ok pysähtyä autolla keskelle tietä jutustelemaan kaverin kanssa.

14. Puurolle ei ole ranskankielistä sanaa, vaan se on englannista lainattu "poridge". Oliko tuo nyt sitten mikään yllätys maassa, jossa aamulla syödään lettuja nutellan kera, suklaakeksejä, pain au chocolat'ta, valkoista leipää hillolla ja jopa kakkuja...

15. Ennen illallista on aperitiivin aika. Silloin nautitaan sipsejä, oliiveja, suolapähkinöitä ja sitten joku drinkki tai mehulasillinen. Tämän ja kohdan 14 valossa mikä ihme sitten on ranskalaisten naisten hoikkuuden salaisuus? Pitkät ateriavälit!


16. Luomu on melko halpaa ja sitä löytyy pienistäkin kaupoista. Lemppariluomutuotteeni ovat luomukaurahiutaleet, jotka ovat täällä halvempia kuin epäluomut kilpailijansa.

17. Ranskan maine flirttailumaana saattaa olla syntynyt esimerkiksi siksi, että naisia tuijotetaan usein kadulla estoitta. Toisinaan myös kommentit tai huutelu tulevat kysymykseen. Aluksi tällainen flirttailu voi tuntua kivalta ja eksoottiselta, myöhemmin saattaa esiintyä myös lievää allergiaa.

18. Mystinen keltakantinen kierrätyslaatikko on tarkoitettu sekalaiselle pakkausmateriaalille, ja suuri kysymys onkin, kuka ne lajittelee jossain (vai lajitteleeko) ja miten tarkasti?

19. Jos olet suomalainen, aksenttisi on aina joko englantilainen tai venäläinen.

20. Kohteliaisuus ennen kaikkea. Jo sekin kertoo paljon, että täällä sanotaan kaikille aina "hyvää päivää" (bonjour), tai läheisille tyypeille "terve" (salut). "Moi"-tyyppistä ilmaisua ei ehkä edes ole olemassa?

21. Kohteliaisuus ennen kaikkea, osa 2: Ravintolassa voidaan toivottaa saapuessa hyvää iltaa lähellä istuvalle seurueellekin, ja lähtiessä hyvää illanjatkoa.

22. Kohteliaisuus ennen kaikkea, osa 3: Työhakemuksen ja muidenkin virallisten kirjeiden ja mailien lopussa on ihan normaalia kirjoittaa seuraavantyyppinen (vapaasti suomennettu) lause: "Sallinettehan, hyvä herra/rouva, että osoitan teille mitä vilpittömimmät tervehdykseni!"

23. Stephen Clarke ei antanut turhaan elämästään Ranskassa kertovalle kirjalleen nimeksi "A Year in the Mèrde". Minulle on onneksi kehittynyt melko hyvä koirankakkatutka.

24. Useimmiten kirpputorit ovat kertaluontoisia ja niitä löytää sattumanvaraisesti keväällä ja kesällä kaduilta. Pariisissa on ihania vintage-kauppoja, jotka ovat hintatasoltaan Suomen UFF:ia lähellä.

25. Patonki kainolossa kulkevia ihmisiä voi ihan oikeastikin nähdä kadulla tässä valkoisen leivän luvatussa maassa, mutta baskeria ei ole kenelläkään. Ja jos on, kyseessä on Pariisilainen turistivedätysravintola.

2 kommenttia:

Stazzy kirjoitti...

18. Lajittelee. Ne jotka eivät muuhun hommaan kykene. Lajissamme "Töitä joita en haluaisi ikinä tehdä".
:D

Mademoiselle Fromage kirjoitti...

Okei, no hyvä niin. Ja lähetän näille työn raskaan raatajille tsemppienergiaa työpäiviin, ja jatkan luomumaitopurkkien huuhtaisua ennen niiden päätymistä heidän käsiinsä... ;)