keskiviikko 15. syyskuuta 2010

"Mistä tunnet sä..."


Olen lähiaikoina pohtinut paljon ystävyyttä. Aihe on muuttunut erityisen ajankohtaiseksi muutettuani tänne Ranskaan, sillä yhteydenpito koto-Suomen vanhojen ystävien kanssa on hieman haastavampaa, eikä uusien ystävien löytäminen ollut aluksi niin helppoa kuin sitä voisi äkkiseltään kuvitella - varsinkaan, kun uudessa kotimaassa ei aluksi ollut mitään muita verkostoja kuin kumppanin kautta tavatut ihmiset, eikä minulla ollut kielitaitoa nimeksikään.

Olen myös kohdannut muutama vuosi sitten lähes vuoden kestäneen välirikon rakkaan ystäväni kanssa - se jos mikä opetti arvostamaan ystävyyttä ja ymmärtämään hieman paremmin hyvän ystävyyssuhteen olennaisia osatekijöitä. Tässä muutamia ohjenuoria, joita yritän muistaa toteuttaa:

1. Pohdi ystävyyttä, tunne itsesi ja löydä ystävyystarpeesi. Mieti, montako ystävää sinä tarvitset ja millainen ystävyys on sinulle tärkeää? Entä millainen sinä olet ystävänä? Oletko kenties yksinäinen susi, jolle riittää pari sielunsiskoa ja kahvittelu kerran puolessa vuodessa tai haluaisitko Frendit- ja Sinkkuelämää-sarjojen tapaan muutaman hengen tiiviin ystäväporukan? Millaisia ystäviä sinä haluat lähellesi ja mitä tarvitset ystäviltäsi? Ystäväpiirisi koostuu ihmisistä, jotka sinä valitset ja houkuttelet ympärillesi; tiedosta, että voit vaikuttaa ystävyyssuhteisiisi ja luoda itsellesi sopivan ystäväpiirin.


2. Valitse, kenen kanssa haluat viettää elämäsi ainutlaatuisia hetkiä! Sinulla on oikeus valita ystäväsi ja hengailla kivojen tyyppien kanssa! Kukaan ei pakota tapaamaan Tiina-Marjattaa vain siksi, että olette olleet samassa muskarissa vuonna 1989. Saat löytää uusia ystäviä ja sinulla on oikeus lopettaa velvollisuustapaamisten sopiminen. Toisaalta, älä dumppaa ystävää totaalisesti vain huvin vuoksi, sillä joskus on ihanaa olla sellaisessa seurassa, joka tietää missä olit kesällä 1999 ja minkälaiset vaatteet sinulla oli päällä. Jos ahdistaa, pidä taukoa, eli...

3. ...hyväksy erilaiset aikakaudet ystävyyssuhteessa. Joskus saattaa koittaa aika, jolloin näet harvemmin ystävääsi - tai et ollenkaan. Saatamme etääntyä vanhoista ystävistä vähäksi aikaa ja löytää heidät uudelleen (vaikka vuosienkin jälkeen) kummankin kasvettua hieman omilla tahoillaan. Ja jos ystävä muuttaa toiselle puolelle maapalloa, voi viedä aikaa löytää uusi rytmi kommunikoida ja tavata toista.


4. Panosta ystävyyssuhteeseen. On totta, ettei ystävyys vaadi samanlaisia kompromisseja kuin parisuhde, mutta on turha olettaa, että Jussi-Johannes ja Hannu-Pekka soittelevat yhä sinulle tasaiseen tahtiin, jos et itse ikinä ota luuria käteen. Ei siis kannata välttämättä priorisoida joka viikko leffailtaa tyttö-/poikaystävän kanssa, kummitädin koiran lenkille viemistä tai pomon ehdottamaa ylityösessiota. Näytä ja kerro, että välität ja haluat jakaa asioita ystäviesi kanssa! Ps: Ystävien tapaamisen pitäisi olla ihanaa, joten jos se ahdistaa, katso kohdat 1, 2 ja 3!

5. Kommunikoi ja jaa asioita. Parisuhteissahan tästä ollaan kovin tietoisia (vaikka käytännössä se helposti unohtuu), mutta kannattaa avata suunsa mahdollisimman usein ja positiivisessa ja rehellisessä hengessä. Kehu toista ääneen äläkä vaan ajatuksissasi, kerro jos jokin häiritsee sinua, kysy mitä kuuluu, avaudu myös omasta elämästäsi, pyydä apua ja auta.
Jos konfliktit seuraavat toisiaan, harjoittele sanomaan asioita rakentavasti: kerro omista tunteistasi ja reaktioistasi (ja ota vastuu niistä), tee selväksi että ymmärrät myös ystävääsi, kuuntele ja hyväksy toisen mielipiteet.


6. Anna anteeksi, hyväksy eroavaisuudet ja muista, ettei kukaan ole "täydellinen". Kuten kaikki ihmissuhteet, myös ystävyyssuhteet voivat halutessamme opettaa meille valtavasti asioita itsestämme ja elämästä. Toisinaan (melko usein) vaikeimmat kokemukset ja ärsyttävimmät hetket opettavat meille jotain olennaista. Älä siis pelkää hetkittäisiä hankaluuksia tai konflikteja, jos ystävyytenne on kuitenkin useimmiten mukavaa ja huoletonta. Hyväksy myös mielipide-erot ja erilaiset elämäntilanteet; ne eivät ole este ystävyydelle, mikäli ystäväsi on silti sinulle tärkeä ja olette valmiita ymmärtämään ja kuuntelemaan toisianne. Erilaisuus avartaa ja vastaavasti tasapaksuisuus supistaa maailmankuvaamme. Kirjoittelinkin jo joskus aiheesta lisää tässä postauksessa.

Ehkä nämä ovat monelle itsestäänselvyyksiä, mutta tuntui tärkeältä kirjoittaa tästä juuri nyt. Kertokaa toki myös omat ystävyyssuhdevinkkinne! Ystävällistä päivää kaikille! Share the love!

Ei kommentteja: