maanantai 8. marraskuuta 2010

Barbeja, länkkäreitä ja kotifilmiteollisuutta


Pupuce haastoi blogissaan Provencen auringon alla minut kertomaan lapsuudestani. Tässäpä hieman asiaa Neiti Juustosta ennen hänen kypsymistään 27 vuoden ikään...

1. Mitä vastasit pienenä kysymykseen "Mikä sinusta tulee isona"?

Näyttelijä! Jee, olin oikeassa 7-vuotiaana! Vaikka kyllä minusta vielä paljon muutakin tulee, ja on jo tullutkin...

2. Mitkä olivat sarjakuvien/piirrettyjen lemppareitasi?

Lycky Luke ja Tex Willer, olin ehdoton länkkärifani! (Ja John Wayne-fani myös!) Ehkä siksi tykkään kohtuullisen leveäleukaisista tummista miehistä ja muutenkin cowboy-lookista...

Myös Asterix ja Obelix oli huippu, ja piirretyistä Kapteeni Planeetta ja Maantiekiitäjä (Beep beep!). Isoveljeni kanssa katsoimme melko action-painotteisia tv-ohjelmia ja leffoja, mutta kasvoin silti rauhaarakastavaksi ihmisolennoksi - en siis syytä koskaan pelkästään mediaa ja viihdeteollisuutta lasten ja nuorten väkivaltaisuudesta, vaikka ne voivat toki osavaikuttimina toimiakin.

Vastapainoksi rakastin myös Disneyn piirroselokuvia (joiden mieshahmot olivat muuten myös leveäleukaisia), lempparini olivat Aladdin, Pieni merenneito, Tuhkimo ja Kaunotar ja Hirviö.


3. Lempileikkejäsi?

Barbit. Niillä leikittiin tuntikausia ja minulla oli iso pino niitä. Usein parhaan ystäväni kanssa leikimme sellaista leikkiä, jossa hänen barbinsa oli rikas ja minun köyhä. Jotenkin aivan älyttömän huvittavaa, kun nyt miettii ammatinvalintojamme! T. Köyhä taiteilija

Äitini oli kuulemma ensin vastustanut barbien hankkimista, mutta ei siinä lopulta auttanut kuin nöyrtyä, sen verran tärkeää se oli ikäpolvelleni. Toisinaan ajattelen, että barbit ovat paljon vaarallisempia kuin väkivaltaiset piirretyt yms, mutta toisaalta meille on kyllä syötetty laihuuden ylistämistä ja barbi-naiskuvaa myös aika monesta muusta tuutista. Muoviblondi oli vaan aikansa tuote, ja jotenkin myös tuntuu, että osasin silti erottaa nuken ja ihmisruumiin toisistaan... Jos joskus saan lapsia, en tiedä mitä teen. Käytettyä kai vaan ja mahdollisimman vähän muovia. Kauhistelen aina miten paljon muovirojua lapsille annetaan jo ennen kuin he osaisivat edes itse sitä vaatia!

Veljeni kanssa kuvasimme lapsina itse videokameralla sketsejä, musiikkivideoita ja action-lyhytelokuvia, joissa esiintyivät minun lisäkseni veljeni koko kaveripiiri. Näistä tallenteista ehkä kuuluisin on eräs musiikkivideo, jossa laulan erittäin raivokkaasti itse säveltämääni ja sanoittamaani rock-laulua ja veljeni säestää minua pienellä Ruotsin laivalta ostetulla syntetisaattorilla.


4. Mistä urheilusta pidit/harrastit?

Metsässä vaeltelu oli lapsuuden urheiluni ja olin aika haka myös juoksemaan, mutten ollut millään tavoin aktiivinen urheilija. Vasta 14-vuotiaana keksin itämaisen tanssin ja sitten vanhempana monet muutkin tanssilajit. Ja niin, tämä on siis se klassinen tarina, jossa olin aina se liikuntatuntien pesäpallojoukkueeseen viimeisenä valittu ja liikkunnan numeroni oli seiska. Ja nyt sitten teen töitä myös tanssijana ja tanssinopettajana... Mikä tuhkimotarina!

5. Ensimmäinen musiikki-idolisi ?

Michael Jackson, minulla oli sellaisia hienoja MJ-pinssejäkin kerran luokkakuvassa. Ja isän kanssa kuunneltiin Elvistä.

6. Parhaat synttärisi ja miksi?

Muistan yhden synttäripäivän, jolloin oli poikkeuksellisen lämmintä ja aurinkoista. Lumi oli sulanut kokonaan pois ja olimme alkukeväästä jo kesämekoissa ulkona. Poimimme niityltä kuivuneita kukkia. Muistan auringon lämpimän valon, hauraat kuivat kukat kädessäni ja lumen alta paljastuneen kostean luonnon tuoksun.

7. Paras joululahjasi/ muu lahja, jonka olet saanut?

Sain kerran kauniin tummaihoisen barbin, jolla oli upeat paksut mustat hiukset, vihreät silmät (kuinka loogista) ja ihanan täyteläiset huulet. Halusin pitkään lapsena olla tummaihoinen ja ihailin aina koulubussissa ystävääni B:tä, jolla oli paksut, pitkät, kiharat, mustat hiukset ja melkein samanvärinen iho kuin barbillani...


8. Mitä olisit halunnut elämässäsi tehdä, jota et vielä ole tehnyt?

Lapsena suunnittelin, että muuttaisimme 18-vuotiaina meidän kesämökillemme kahden parhaan ystäväni kanssa. Huoneista oli tehty pohjapiirros, jossa näkyi huoneiden uudet käyttötarjoitukset; oli barbihuone, jne. Sen sijaan muutinkin lopulta 19-vuotiaana Helsingin Kallioon silloisen poikaystäväni kanssa. En muista vielä silloin lapsena haaveilleeni kovin kaukaisista jutuista, ei minulle olisi tullut mieleenkään haaveilla vaikkapa näyttelemisestä ranskalaisessa tv-sarjassa!

Lapsena olisin ollut ikionnellinen tällaisesta merenneitobarbista, jolla on "oikea "pyrstö eikä mitään "pyrstövaatetta"! Oih! Ja huomatkaa myös ihana glittermerimaailma!

2 kommenttia:

Airelle kirjoitti...

Barbisi on kotoisin Cap Verdeltä. siellä on paljon vihreä-silmäisiä ;-) johtuu tietysti siitä, että heillä on kaikilla valkoisia ja afrikkalaisia esi-isiä.

Mademoiselle Fromage kirjoitti...

No niin, joka pävä voi blondikin oppia jotain uutta! Kiitos tiedosta! :) Ja kiitos sinullekin haasteesta, huomasin sen äsken! :)