tiistai 30. marraskuuta 2010

Rakas setä joulupukki


Kiitos 27 vuoden aikana saamistani lahjoista. Nyt kun elämäni 28. joulu kolkuttelee ovelle, minulla on sinulle kuitenkin vähän asiaa. Oletko kuullut ilmastonmuutoksesta, saasteista tai maailman ja merten jätevuorista? Entä lapsityövoimasta, riistosta ja epäoikeudenmukaisuudesta? Tai ravinnon merkityksestä terveyteen? Onko joku jo vinkannut sinulle, että joululahjojen ja joulun käsitteen olisi aika muuttua radikaalisti, jotta voisimme pitää huolta toisistamme ja maapallostamme paremmin?

Rakas setä joulupukki, ethän tuo minulle tänä vuonna lahjoja, jotka ovat aiheuttaneet/aiheuttavat kovasti seuraavanlaisia asioita:

1. Lentokonekuljetuksia kaukomaista
2. Riisto- tai lapsityövoimaa
3. Saasteita
4. Lahjapaperi- ja pakkausjätettä
5. Muovipusseja ja paperikasseja
6. Tarpeettomia vatsanväänteitä, liikakiloja ja verensokerin äkkinousua ja -laskuaTiedän, että pyydän paljon, tai oikeastaan liian vähän. Eniten toivon kuitenkin vain kolmea asiaa:

1. Ihanan ja pitkän jouluaaton rakkaan perheeni (ranskalaisemmassa laajennetussa merkityksessä) kanssa rupatellen ja syöden - mahdollisuuksien mukaan luomuna - rosollia, laatikoita, pipareita, glögiä, kaikenlaisia muita kasvisjouluherkkuja ja tätini tekemää ihanaa jouluruislimppua. (Jouluna pitää saada herkutella, mutta senkin voi toki tehdä omasta hyvinvoinnistaan huolta pitäen...)
2. Tapaamisia rakkaiden ystävien kanssa Suomessa
3. Lahjoja niille, jotka niitä tarvitsevat ja tukea sinne, missä sitä eniten kaivataan: jonkin järjestön kautta maahanmuuttajille, luonnonsuojeluun, kodittomille, katastrofin uhreille, köyhien maiden lapsille (ja aikuisille), eläintensuojeluun...


Jos välttämättä haluat antaa minulle jotain konkreettisempaa - mikä ei tee minua sen onnellisemmaksi tai onnettomammaksi, mutta saattaa toki hyvinkin ilahduttaa mieltäni ja kehoani - niin alla esittelen pari ideaa. Tiedoksi myös, että muutkin ekomieliset ehkä toivovat samantyyppisiä lahjoja.

1. Kierrätyslahjat, joita löytyy omasta kodista (ja joita on lupa antaa halutessa eteenpäin): mukaansatempaava/klassikoksi luokiteltu kirja suomeksi/ranskaksi/englanniksi/ruotsiksi, suomenkielinen (naisten)lehti, cd-levyllinen minulle uutta musiikkia, hauska dvd, värikäs huivi, pienelle naisihmiselle sopiva vaatekappale, kengät (noin kokoa 38 tai 39), koru, pelikortit (ihan tavalliset), laukku, meikkipussi, tyynyliina, koristetyyny(liina), kaunis säilytysrasia, kehystetty valokuva rakkaista ystävistä/sukulaisista...
2. Itsetehdyt lahjat: Villasukat (aina tarpeen nykyisessä kotimaassani, yllättäen), korvakorut, koti-illallinen, säärystimet, terveelliset jouluherkut, vihkonen täynnä reseptejä (jotka sopivat terveysintoilija-kasvissyöjälle), vihkonen täynnä listoja suositeltavista kirjoista&albumeista&elokuvista, piirros/maalaus, yhteinen kartogille toteutettu taideteos täynnä ystävien/suvun hyvän mielen toivotuksia ja valokuvia, hieronta/tanssitunti/luento/kielenopetus/polkupyörän korjaus ja maalaus vaalenapunaiseksi/hiustenlekkaus/biisi (yms. lahjan antajan taitojen mukaan)...
3. Hieronta-, ekokampaamo-, ekokauneushoitola-, spa-, tanssitunti- tai saunalahjakortti (Myös oman kodin sauna vihdalla, hunajanaamiolla ja saunaglögillä varustettuna käy mainioisti!)
4. Kulttuurielämyslahjakortti: konsertti, teatteriesitys, tanssiesitys, iTunes-lahjakortti, (Helppoa ja edullista: yksi kappale musiikkia maksaa 0,99€!), elokuva...
5. Luontaistuote-/luomukaupan (kevyesti kuljetettavia) antimia: Kuivattuja kotimaisia marjoja tai marjajauheita, kuivattuja sieniä/nokkosia/villiyrttejä tms., D3-vitamiinia (ilman A-vitamiinia eli ei kalanmaksaöljystä), kotimaista yrtti-/pakuriteetä, omega 3-tabletteja, luomukosmetiikkaa...
6. Ekologinen, luomu ja reilu tuote tai kirppislöytö - mielellään sellainen, joka ei paina paljon matkalaukussa.


Jos paketointi tuntuu yhä välttämättömältä, käytä kierrätettyjä ja kierrätettäviä materiaaleja: sanomalehtiä, aikakauslehtiä, kotoa löytyviä pusseja ja kasseja, edellisten vuosien pakettipapereita, muuta kierrätettyä ja kierrätettävää paperia, kotoa löytyviä laatikoita ja pakkauksia, ylimääräisiä kankaita ja huiveja, jne. Paketin voi myös halutessaan koristella piirtämällä tai maalaamalla, ja sulkea teipin sijaan vanhalla lahjanarulla, villalangalla, ylimääräisestä kankaasta/vaatteesta leikellyllä narulla, solmuilla tai taitellen siististi.


Viimeinen neuvo setä joulupukille: Lahjakortiksi riittää vaikka itse kierrätysmateriaaleista tehty kortti, jonka liitteenä on haluttu summa rahaa. Lahjan saaja on velvollinen käyttämään rahat lahjan antajan hänelle osoittamaan tarkoitukseen ja kertomaan myöhemmin, mitä oli lahjasta pitänyt - vaikka sitten seuraavana jouluna! Lasten ajatellaan pettyvän, kun paketista ei löydykään muovirojua, mutta rohkenen olla eri mieltä: Lahjakortit sopivat mainioisti myös lapsille, kun niihin laittaa vaikka valokuvan Linnanmäestä, ratsastustunnista, kotieläinpuistosta, seinäkiipeilystä, jne. Jos tavaralahjat ovat tarpeen, kirpputorit ovat niitä pullollaan.

Tässä tekstissä esitetys toiveet ovat vapaasti kopioitavissa ja lainattavissa! Poistin Uuden Mustan jouluteesilainaukset, mutta ne jotka eivät ehtineet lukea niitä, löytävät ne täältä. Edellisen vuoden joululahjaideoitani löytyy täältä.

Parempaa, ekologisempaa ja eettisempää joulua, rakas setä joulupukki!

5 kommenttia:

Patonki kirjoitti...

Voivoi, minä niin mieluusti kierrättäisin suomalaisia naistenlehtiä.. Ethän satu kulkemaan meidän lähistöllä, kun etelässä vierailet?

Downshifter Molly kirjoitti...

Yksi idea mahtaviin (voi tätä inspiraation määrää) vinkkeihin vielä, lahjapaperina toimiva sanomalehti tai aikakauslehti voisi sisältää lahjan saajaa puhuttelevan jutun. Feministianoppini oli pari vuotta taaksepäin tosi otettu, kun tyttärensä oli tajunnut kääriä hänen lahjansa johonkin hesarin naisasiajulistukseen.

Mademoiselle Fromage kirjoitti...

Patonki: Etelässä Suomessa vai Ranskassa? :)

Molly: Loistoidea! :)

Patonki kirjoitti...

Ranskassa :)

Mademoiselle Fromage kirjoitti...

Okei, lähitulevaisuuden matkat kohdituvat pohjoiseen päin, mutta ilmoittelen itsestäni, jos tulen etelään päin! :)