maanantai 17. joulukuuta 2012

Suomen kivoimmat (joulu)jutut


Torstaina matkaamme toisen blondin kanssa eteläiseen Suomeen joulua viettämään. Tähän mennessä hän on jo useaan otteeseen kauhistellut, että onkohan hänellä tarpeeksi lämpimiä vaatteita. Vastaan aina, että jos hän selviää vaatteillaan Lyonin hyisen kosteasta talvesta, niin -10°C ei tule olemaan ongelma. Varsinkin kun itse palelen täällä kahta kauheammin kuin Suomessa.


Ihanaa päästä taas käymään kotimaassa! Kivoimmat (joulu)jutut siellä ovat nämä:

- Luonto ja metsä ja lumi. Me menemme varmaan heti hiihtämään metsään ja ihmettelemään hankia ja hiljaisuutta.

- Perhe ja rakkaat ja kaikenlainen vapaamuotoinen niiden kanssa oleilu. Ihanaa nähdä kaikkia, ja muutamaa maailmaan putkahtanutta (toistaiseksi) erittäin pientä herrasmiestä!


- Mämmi. Vuodenajasta riippumatta, sitä on saatava.

- Sauna. Oikea puusauna, eikä mikään "aito skandinaavinen" pieni sähkösaunakoppi... Aaaaaaahhhhhh.


- Piparkakkujen leipominen. Ehdoton juttu ennen joulua, se tuoksu, ja se taikina!- Joulukuusen hakeminen takametsästä. Viime jouluna oli lämpöä sellaiset +5°C eikä lumesta tietoakaan, joten nyt on ihanaa tarpoa sahan ja toisen blondin kanssa metsään. Ja sitten koristelu!

- Glögin juominen kivassa kahvilassa. Niin muuten koskas mennään, ystävät?


- Jouluostokset, mutta vain yhdessä paikassa. Vanhempieni kodin lähellä sijaitsevaan maaseutupuotiin on aivan ihanaa piipahtaa jouluostoksille. Se on ainoa paikka, jonne ylipäätään aion mennä jouluostoksille. Sieltä saa lähituotteita ja siellä tuoksuu olki, kardemumma, lampaanvilla ja multa. Ja pihassa on aitta, jossa saa juoda glögiä ja syödä kotitekoisia pipareita. Parasta!


- Tädin leipoma joululimppu. Se on niiiiiin hyvää! Mutta jos täti ei jaksa, niin puodista saa myös...

- Joululaulujen laulaminen. Ja joko oikein vanhat suomalaiset joululaulut (ei Arja Korisevaa tms., siis vain henk.koht. mielipide), tai sitten jatsahtavien Louis Armstrong ja Billie Holiday-tyyppisten laulajien tulkinnat klassikojoululauluista.


- Kynttilät ja takkatuli kun ulkona on kylmää ja pimeää. Aahhh.

- Lakritsi.

- Jouluruuat. Parhaimmat tällaiselle ajoittain kalaa syövälle lihattoman ruokavalion noudattajalle ovat herneet, lohi, mäti ja smetana, luumut, laatikot, limppu, silli ja tietysti joulutortut, piparit ja suklaa. Ajattelin itse tehdä piparisuklaata ja joulutorttuja tänä jouluna, mutta katsotaan. En ota pienintäkään stressiä. (Ks. edellinen kirjoitukseni...)


No mutta, eikun ONNELLISTA JOULUA KAIKILLE!!!!

3 kommenttia:

Helmi-Maaria Pisara kirjoitti...

Sitä samaa sinulle! En pääse tänä vuonna Suomeen, mutta toisaalta en ole ihan joka joulu siellä muutenkaan. Senpä takia onkin ihana, kun joinakin jouluina sinne pääsee fiilistelemään oikein kunnolla. Toivottavasti lunta riittää ;)

Mademoiselle Fromage kirjoitti...

Kiitos!! :) Eiköhän lunta ole juu, ei ainakaan näyttäis sää lämpenevän... Vinkki: Tein ite bileisiin joulutorttuja ihan tavallisella "pâte feuilletée"- taikinalla ja tehosekoittimella luumuhillon kuivatuista luumuista, lisäsin vaan vähän vettä ja hunajaa... Eli jos haluut suomalaista joulufiilistä helposti. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Sait aikamoisen Suomi-ikävän aikaiseksi, mutta yritetään pärjäillä näillä eväillä. Jos vaikka ensi jouluksi Suomeen. Nauti meidän maailmalle jumiutuneiden ulkosuomalaisten puolesta ja hyvää tulevaa vuotta!
Anna