maanantai 16. marraskuuta 2009

Anna elämän olla lääkkeesi


Juoksulenkki t-paidassa aurinkoisessa +18 asteen syysmaisemassa muistutti taas siitä, että elämä voi myös lääkitä, kun tekee oikeanlaisia jokapäiväisiä valintoja sydäntään kuunnellen. Lenkkeilystä jo saamieni endorfiinien avulla innostuin jopa vähän punnertamaan, tekemään vatsalihaksia ja venyttelemään koko kropan. Ihana olo, ja kaiken kruunasi ateria: linssi-vihreä papu-porkkana-tms. mössö ja jälkiruuaksi vihreää teetä, hunajaa ja ruisleipä, jonka päälle valutin runsaasti luomurypsiöljyä. Nyt olo on terveellinen ja ravittu! Eikä edes tee mieli suklaata, jota ON kaapissa! Ihme!

Popsin nykyään päivittäin omega3-tabletteja, joissa on kalasta peräisin olevaa EPA-nimistä rasvahappoa ja joitain muitakin vitamiineja kai. Kuulemma hyvää tavaraa masentuneelle. Ajattelin myös vähentää lisäaineita, sokereita ja valkoista jauhoa ruokavaliostani, ja lisätä kasviksia, hedelmiä, marjoja, papuja, linssejä, siemeniä, pähkinöitä ja kylmäpuristettua luomurypsiöjyä. Olen tajunnut, että "hyvän" rasvan syöminen on tarpeen, ja luulenpa että monet muuten kohtuullisen terveellisesti syövät ihmiset saavat sitä ravinnostaan liian vähän. Luin äskettäin eräästä blogista makeanhimon selättämisestä monipuolisella ruokavaliolla (erityisesti kalsiumin saanti mainittiin), oma kikkani on ollut syödä yksi iso porkkana (tai pari pientä) aterian lopuksi. Suosittelen! Nykyään tosin olen toteuttanut tuota kikkaa harvoin, pain au chocolat tai joku muu epäterveellinen herkku on korvannut sen. Nyt kuitenkin yritän hieman ryhdistäytyä, koska sokeri vaikuttaa masennukseen aika ikävällä tavalla, nostaen mielialan ensin ylös ja sitten pudottaen sen alta aikayksikön entistä alemmaksi, muista terveyshaitoista puhumattakaan.

Musiikki pelastaa myös minut välillä, teen iTunesiini/iPodiini kaikenlaisia tsemppaavia, lohduttavia, ilostuttavia ja/tai rauhoittavia soittolistoja. Lisäksi hyvät elokuvat ja teatteriesitykset, ystävien näkeminen, jooga, siivoaminen, käveleminen ja toisten auttaminen (kuten aiemmin mainitsin, vain oman jaksamisen mukaan) auttavat. Oman lääkitsevän ja hyväätekevän arkensa rakentaa tietysti kukin omalla tavallaan, omaa intuitiotaan kuunnellen.

Lääkitsevää ja ravitsevaa päivänjatkoa kaikille!

Ps. Oho, jehovantodistajat tulivat ovelle, olin väsynyt eikä melkein huvittanut edes olla kovin ystävällinen... Enkä säästynyt pieneltä tietoiskulta edes näyttelemällä kielitaidotonta suomalaista blondia: He olivat internationaaleja ja heillä oli suomenkielinen aukeama heidän pikku kirjasessaan. Täytyi todeta sen pikaisesti mukaluettuani "No mersii, bonsuaree!" En minäkään juokse toisten ovilla käännyttämässä heitä kasvispainoitteisempaan ruokavalioon, julkisen liikenteen/polkupyörän käyttäjiksi, optimisteiksi, kierrättäjiksi tai lenkkeilijöiksi. Vaikka ehkä minun pitäisi.

Ei kommentteja: