perjantai 26. helmikuuta 2010

Seiniin törmäilyä ja unelmakarttoja

Jos törmää samaan seinään kaksi kertaa ihan samalla tavalla, pitäisikö se tulkita sattumaksi, merkiksi universumilta vai puhtaaksi tyhmyydeksi? Viime yönä vessasta takaisin sänkyyn laahustaessani käännyin jo toista kertaa pimeässä olohuoneessa tismalleen samassa kohtaa liian aikaisin oikealle, tuloksena aamuöinen istuskelu sohvalla pakastehernepussi otsassa. Ensimmäisellä kerralla kolmisen viikkoa sitten minulla oli korvatulpat korvissa ja päättelin jälkeenpäin viksuna ihmisenä törmäyksen johtuneen yhden aistin puutteesta. Tällä kertaa olin ilmeisesti vaan unenpöpperöinen. Minulla on tapana kuitenkin linkittää arjen sattumuksia kokonaiselämäntilanteeseeni, ja onpas vaan jotenkin kumman osuvaa "hakata päätään seinään".

Itselleni antamani loma on lopuillaan, ja olo on leijuva, merkityksetön, pessimistinen ja uupunut. Jossain sisimmässä pieni ääni huutaa, että älä luovuta, elämä yllättää vielä, mutta tänään en jaksa kuunnella sitä. Ensi viikoksi sovitut tanssikurssit peruttiin juuri vähäisten ilmottautumisten vuoksi, toisista alustavasti sovituista tanssikursseista ei ole kuulunut mitään, vaikka laitoin jo mailia perään, sama stoori lasten teatterikurssien suhteen... Kassaneitiys, here I come!

Noh noh, hengitelläänpäs vähän. Nyt onkin sitten lapset oiva hetki muistutella itseään hieman unelmakartoista ja siitä, miten (hankalimmassa ja ikävimmässäkin elämänvaiheessa) itseään voi visuaalisesti herätellä etenemään oikeaan suuntaan, unelmiaan ja toiveitaan kohti.


1. Hanki iso (esim. A2 tai A1) värillinen kartonki. Valitse väri sen mukaan, mikä väri antaa sinulle voimaa ja inspiroi sinua juuri nyt. Lisäksi tarvitset pinon aikakauslehtiä (tms.), muita kuvia, omia valokuviasi (joita saa leikellä ja liimata), ja sakset ja liimapuikon.

2. Kirjoita lista kaikista unelmistasi tällä hetkellä. Jos tämä tuntuu hankalalta, voit miettiä aluksi, mitä tekisit jos sinulla olisi rajattomasti aikaa ja rahaa, eikä sinun pitäisi miettiä ketään muuta kuin itseäsi (toki onnellisuutesi saattaa linkittyä sinulle tärkeiden ja rakkaiden ihmisten onnellisuuteen). Anna mielikuvituksen laukata ja unohda esteet ja käytännön asiat. Keskity vain positiivisiin asioihin; jos haluat päästä eroon jostain, valitse unelmaksesi se, mitä haluat tilalle. Kun olet kirjoittanut listan, tarkastele sitä ja kysy itsestäsi, haluatko todella niitä asioita, jotka olet listaasi kirjoittanut, ja miksi. Toisinaan unelmamme eivät ole omiamme vaan esimerkiksi ympäriltämme vanhemmilta, ystäviltä, yhteiskunnasta (jne.) meihin "imeytyneitä". Syyt on myös hyvä tarkistaa, sillä jos haluat jotain vain tehdäksesi muihin vaikutuksen tai ollaksesi yhteiskunnan normien mukainen, unelmasi eivät taaskaan ole omiasi. Kysy itseltäsi: Mikä tekisi minut onnelliseksi?

3. Leikkaa. Valitse 1-5 tärkeintä unelmaa ja etsi niille kuvitus. Bongaile lehdistä (ja muista materiaaleistasi, kuten valokuvista) kuvia, sanoja ja lauseita, jotka symboloivat unelmiasi. Leikkaa ne talteen ja valikoi parhaimmat!

4. Liimaa. Kannattaa ensin asetella kuvia ja tekstejä kartongille ja miettiä tarkkaan sijoittelua, ja sitten vasta liimata. Mielikuvitusta voi siis käyttää materiaalien kanssa, ja halutessasi voit maalata, piirtää sekä kirjoittaa. Mitä kauniimpi ja huokuttelevampi unelmakarttasi on, sitä enemmän se inspiroi sinua. Kartassa voi käyttää ns. affirmaatioita, esim. "Minulla on ihana ja hyväpalkkainen työ". (Heh heh, ihan vaan esimerkki...) Kun kartta on sinusta valmis, liimaa kaikki paikoilleen.

6. Aseta kartta esille seinälle tai muuhun paikkaan, jossa näet sen päivittäin. Pysähdy ihailemaan unelmakarttaasi mahdollisimman usein.


Tässä omia unelmakarttojani vuoden ajalta, pienen toteutumiskartoituksen kera:

Unelmakartta 1: Ennen Ranskaan muuttoa (yläpuolella)

Tässä kartassa on muokattu hieman esim. valmistumiseni aikataulua, heh heh. Omakuva keskellä antaa lisätsemppiä! Unelmani siis olivat vasemmasta yläkulmasta myötäpäivään esiteltynä: ystävät (uusien löytäminen ja vanhojen säilyttäminen, toteutunut), rohkeus (toteutunut), työmahdollisuudet (no, osittain toteutunut), onnellisuus ja kiitollisuus parisuhteessa (toteutunut, olosuhteisiin nähden loistavasti), koti ja kotoisuus (toteutunut), rohkeus jälleen kerran, ja valmistuminen (toteutunut). Lisäksi alla esitetty kysymysmerkki muistuttaa unelmien päivittämisestä ja uskalluksesta unelmoida!

Uskokaa tai älkää, viisautta Cosmopolitanin sivuilta!

Unelmakartta 2: Ranskaan saavuttuani

Vasemmasta yläkulmasta myötäpäivään: Rohkeus (toteutunut), töiden saaminen (osittain toteutunut, olisi pitänyt tarkentaa, että saisi olla kokopäiväistä ja hyvinpalkattua) ja kielen oppiminen (toteutunut, ja sain karttaan liimaamani ranskalaisen kirjan lahjaksi ystäviltäni!), tanssiminen ja elämästä nauttiminen + suhteiden saaminen (toteutunut pelottavan tarkasti, tanssimalla lattariklubilla sain itselleni tanssikurssiduuneja), ystäväporukan ja -piirin luominen (toteutumassa), oman persoonallisen tyylin säilyttäminen (hieman outo unelma, joka liittyi alun kulttuurishokkiin, tyylini on muuttunut kyllä vähän), minun ja poikaystäväni sisustustyylien ja elintapojen harmoninen yhdessäelo (toteutumassa, siivoamisesta vielä hieman kränää), terveellinen elämä ja itsestä huolehtiminen (toteutunut mahdollisuuksien ja jaksamisen mukaan vaihtelevasti).

Unelmakartta 3: Vuoden Ranskassa asuttuani

Uusin unelmakarttani, jonka tein loman aikana.

 
Työn suhteen muistin tällä kertaa sisällyttää pienet euromerkit muistuttamaan, että haluan työn, joka tuo minulle toimeentulon ja taloudellisen itsenäisyyden. Muuten kuvailin työtä tässä avoimesti ja sisällyttäen mahdollisuuden yllätyksiin. Haluan löytää työn/töitä, jossa voin toteuttaa näyttelemisen, teatterin tekemisen, tanssin, tsemppaamisen ja ympärilläni olevan onnellisuuden kasvattamisen taitojani.

Välillä haluamme asioita, jotka eivät olekaan meitä varten, ja elämällä on varattuna meille jotain parempaa, joka vie meitä eteenpäin. Unelmiaan on siksi uskallettava muuttaa ja kehittää, jos oivallamme, ettemme olekaan menossa oikeaan suuntaan. (Esimerkiksi, jos vain hakkaamme päätämme seinään.....)

Askartelemisen iloa kaikille! Toivon sydämestäni, että teidän unelmanne toteutuvat askel askeleelta!

1 kommentti:

Mademoiselle Fromage kirjoitti...

Lisää loistavia unelmakarttaohjeita täällä ;)
https://selfmadeladies.com/vision-board-that-works/