torstai 14. lokakuuta 2010

Parisuhteen "Ehdottomat Ei:t"


...eli mikä on saanut minut tai entisen kumppanini lopettamaan suhteen - tai mikä on estänyt sellaisen alkamisen.

1. Epätasapaino rakkaudessa ja siinä, miten syvästi jompikumpi haluaa olla toisen kanssa.

2. Syvät erot arvoissa, unelmissa, tulevaisuuden suunnitelmissa ja/tai mielipiteissä (esimerkiksi halu perustaa perhe tai hankkia omakotitalo, kun itse haluaa elää vielä täysin erilaista elämää, jommankumman kykenemättömyys keskustella toisen kanssa hänelle itselleen tärkeistä asioista, jne).

3. Luonteenpiirteet, jotka aiheuttavat toisessa liikaa stressiä ja ahdistusta - itselleni näitä ovat herkkähermoisuus, manipuloiminen, syyllistäminen, negatiivisuus, pessimismi... Tietynlaisten ihmisten kanssa parisuhteessa pysyminen olisi varmasti pilannut terveyteni, vaikka toki olen vastuussa omista reaktioistani. Kivaa ja helpompaa kuitenkin on, että olen voinut valita tyypin, joka ei persoonallisuudellaan provosoi jatkuvasti tietynlaisia reaktioita minussa, keskeneräisessä ja vaikutuksille alttiissa ihmisolennossa. Aina välillä provosointi on tietysti terveellistä, jotta oppisi löytämään tasapainon sisältään eikä heiluisi jokaisen myrskytuulen mukana.

4. Elämäntilanne, jossa toinen ei ole valmis sitoutumaan (esimerkiksi iän, äskettäisen eron, jne takia).

5. Kunnioituksen tai luottamuksen puute.

6. Kommunikaatiokyvyn puute.

7. Minulle ei:n paikka on alkoholin (paitsi pienissä määrin) ja/tai huumausaineiden käyttö - en vaan tykkää. Tupakointikin on vähän ällöttävää, mutta olen kerran katsonut sitä sormien välistä, kun melkein kaikki muu tuntui olevan kohdallaan.


8. Välinpitämättömyys, tunnekylmyys, toisen elämästä kiinnostumattomuus ja empatiankyvyn puute.

9. Ikä ja elämänkokemus (toisinaan toisistaan riippumattomia asioita), jos välissä vaikuttaa olevan iso kuilu, eikä olla "samalla aaltopituudella".

10. Toinen ei tiedä, mitä haluaa parisuhteelta - ja/tai tarvitsee vielä muutaman oppitunnin, joita nykyinen kumppani ei hänelle voi antaa. Nämä ovat välillä melko mystisiä juttuja, mutta se joka päättää erota, tuntee sen usein sydämessään, sellaisen tarpeen liikkua eteenpäin ja jättää vanha taakseen. Tällaisia tuntemuksia koin usein itse nuorempana. Oppitunteja on nyt kertynyt ihan kivasti, ja toki jollekin toiselle niiden antajaksi riittää yksi ja sama partneri.

11. Positiivisen itsekkyyden (itsestään ja omasta onnellisuudestaan huolehtimisen), itsetunnon, itsenäisyyden ja itsetuntemuksen puute. Nämä liittyvät moneen muuhun kohtaan tällä listalla. Kuvitelmat siitä, että toinen on vastuussa omasta onnellisuudesta.

12. Seksuaalisen vetovoiman puute. Eli ne hajut ja sellaiset biologiset kysymykset ehkä? Ja itseä epämiellyttävä ulkonäkö, mikä on tietysti makuasia. Eikun hajuasia. Tai jotain.

13. Ei vaan tunnu, että on "kotonaan" toisen kanssa, että voi olla rennosti. Pariskunnalla on esimerkiksi todella erilaiset luonteet tai tavat ilmaista itseään.


Parisuhteen hyvinvointia eivät ole sen sijaan (ylitsepääsemättömästi) häirinneet seuraavantyyppiset seikat:

- hiustenväri

- ammatti/ala

- ulkomaalaisuus/matalahko kielimuuri

- pukeutumistyyli

- (hieman) erilaiset elämäntilanteet, rahatilanteet, mielipiteet, harrastukset ja kiinnostuksen kohteet

- toisessa maassa/kaupungissa asuminen (väliaikaisesti)
(järjestelykysymys, jos todella tuntuu hyvältä olla yhdessä)

- toisen ystävät, jotka ovat erilaisia kuin omat ystävät

- toisen perhe, joka on erilainen kuin oma perhe

- vartalonrakenne tai pituus
(niin kauan kun toinen on omasta mielestä viehättävä)

- ruokavalio

- oman tilan ottaminen tarvittaessa ja asioiden tekeminen myös erillään ja itsenäisesti

- erilaiset siisteyskäsitykset

- erilaiset luonteet ja temperamentit
(silloin kuin ollaan samalla aaltopituudella ja kunnioitetaan toista)


Kaikissa suhteissa on ongelmia, mutta kaikkiin suhteisiin ei kannata jäädä niitä selvittelemään. Ydinkysymys on, ettemme odota unelmien prinssiä tai prinsessaa, joka pelastaa meidät, ja että tiedostamme mitä haluamme parisuhteeltamme eniten, ja minkälaiset ongelmat ja ristiriidat voimme ja jaksamme hyväksyä.

Lähetän voimia ja rohkeutta kaikille eronneille, parisuhdeongelmien kanssa painiville, kumppania etsiville, eroa suunnitteleville, yhdessä sinnitteleville ja toki myös niille, jotka joutuvat aina välillä selittelemään, että sinkkuna on ihan kiva ja ok olla!

Rakas eronnut ystäväni, itke ja käy läpi kaikki tunteesi, luovu menneestä, luota elämään ja antaudu tanssiin, tapaat vielä varmasti jonkun ihanan ihmisen, jonka kanssa voit jakaa elämäsi! Sinun onnellisuutesi on sinun omissa käsissäsi!


Ps. Vaikeat (parisuhde)kokemukset opettavat toki meille äärimmäisen paljon, eli en menisi kuitenkaan sanomaan, että kaikkien vaikeuksien kanssa taistelevien täytyy heti erota tai että kaikki hankalat suhteet ovat jotenkin "huonoja". Mutta itsestään kannattaa pitää huolta, ja harjoitella elämään elämää itsenäisesti.

2 kommenttia:

Airelle kirjoitti...

erityisesti kakkoskohtaa ajatellen on vanha sanonta: rakkaus ei ole toista silmiin katsomista, vaan yhdessä samaan suuntaan katsomista. fiksu lause, en muista kuka sen on sanonut.
itse olen rantautunut ensimmäiseen pitkään kestäneeseen suhteeseeni, kun päästin irti kaikista vaatimuksistani toisen suhteen ja tyydyin siihen, että tässä ja nyt on hyvä olla hänen kanssaan ja elämänodotuksemme ovat suurin piirtein saman kaltaiset. ensimmäinen mies, joka samalla on sitoutunut suhteeseemme ja toisaalta kestää sen, etten välttämättä koskaan halua varsinaisesti asua saman katon alla. joka antaa minulle tilaa.

Mademoiselle Fromage kirjoitti...

Niin nuo vaatimukset ja listat, nehän ovat kuin suunnitelmien teko: kannattaa suunnitella asiat hyvin ja sen jälkeen olla valmis heittämään suunnitelmat roskiin! ;)

Ihanaa että olet tavannut jonkun, jonka kanssa olette suurinpiirtein samoilla linjoilla! :) Ja juu olen myös kuullut ton samaan suuntaan katsomisen, se on aika hyvä ohjenuora!