keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Piparkakkuja ja valon juhlaa!


Tein vime viikolla piparkakkuja, ja niistä tuli tosi hyviä! Käytin tavallista piparireseptiä, mutta korvasin siirapin itse tekemälläni taatelisiirapilla. Lioitin vähän aikaa luomutaateleita ja laitoin ne ja vähän vettä tehosekoittimeen. Sokerin korvasin monikertaisella määrällä kunnollista "kokoluomuraakaruokosokeria" - ihan erilaista kuin tavallinen raakaruokosokeri, maku ei ole yhtä makea ja mitäänsanomaton. Tuli mieleen intiaanisokeri, ja ehkä se olikin sitä, mutta vaan hassun nimistä täällä Ranskassa. Jauhot olivat luomukokojyvävehnäjauhoja, olisin voinut tietysti valita spelttiäkin. Pipareista tuli ihania! Ja taikinaakin tuli syötyä...


Vinkiksi taikinafaneille, että pipareita ei tarvitse ylipaistaa koviksi! Itse sain omistani ihania mehukkaita ja cookiemaisia pipareita tällä menetelmällä: Laitoin taikinaan mahdollisimman vähän jauhoja ja se oli muutaman tunnin jääkaapissa - en ole tarpeeksi suunnitelmallinen jättääkseni sen yön yli sinne, mutta se varmaan toimisi vielä paremmin. Jääkaapissa oltuaan taikinaa oli helpompi kaulita, vaikken ollutkaan lisännyt kaikkia jauhoja. Tarvittaessa lisäsin vain taikinan pinnalle tai kaulimeen vähän jauhoja.


Jätin kaulitessani taikinan melko paksuksi (vajaan sentin paksuiseksi ehkä) ja paistoin pipareita vain vähän aikaa sen jälkeen, kun ne olivat kohonneet uunissa. En antanut niiden siis ruskistua tai kovettua! Taikinasta ja paksuudesta riippuen kannattaa kokeilla paistoaikaa yhdellä satsilla, ja ennen kaikkea antaa niiden jäähtyä ensin kunnolla ja sitten vasta maistaa.Takaan että kannattaa kokeilla, söin tekemiäni "puoliraa'an" oloisia pehmeitä pipareita eilen aika paljon (en voinut vastustaa, ah sitä taikinaisuutta!), eikä tullut ollenkaan vatsa kipeäksi!

Muita tavallista parempia piparireseptejä:

Kiitos Hyvää
Halauspuu metroasemalla
Syömisen iloa
Raakaruoka


Tässä muutama kuva Fête de la lumière'istä ("valon juhla"), joka järjestetään vuosittain Lyonissa. Alunperin juhlaa vietetään 8. joulukuuta sen kunniaksi, että Neitsyt Marian uskotaan säästäneen 1600-luvulla kaupungin rutolta. Nykyään Fête de la lumière on nelipäiväinen, koska Lyonissa alkoi olla liikaa porukkaa kerralla aina juhlan aikaan.
Huomenna minulla onkin sitten tv-sarjan kuvaukset! Jännää!

2 kommenttia:

Airelle kirjoitti...

tsemppiä kuvauksiisn, kerro joskus, milloin se on nähtävissä (se louis la brocante on mennyt multa ainakin ohi, en tiedä onko jo ollut nähtävissä...)
valon juhla lyonissa on aina näyttänyt kiinnostavalta, mutta kylmää taitaa riittää ihailla valoilmiöitä yöllä; en ole vielä saanut itseäni motivoitua lähteä katsomaan.

Mademoiselle Fromage kirjoitti...

Joo, ilmoittelen sitten kun tiedän itsekin!! Ja valon juhla on kyllä ihan mainio, muttei nyt ehkä mikään kahdeksas ihme kuitenkaan... ;)