maanantai 30. toukokuuta 2011

Lista


Vaikka on jo myöhäinen ilta, kirjoitan nyt heti listan. Koska olen sen arvoinen. Enkä ota vastaan yhtäkään valitusta siitä, ettei tällaisia listoja saa kirjoittaa, sillä niitä pitää kirjoittaa. Sitten ne pitää heittää jonnekin paperipinon pohjalle ja kaivaa esiin sitten, kun on tavannut jonkun, jonka kanssa on hirmu ihanaa ja pohtia, mikä on itselle tärkeää ja mikä ei.

Listan kanssa ei saa lähteä baariin tai ekoille treffeille. Se toimii vain varmistuksena sille, ettemme hyppää suin päin suhteeseen kumppanin kanssa, joka on meille tavalla tai toisella vääränlainen. Mutta toki liika listaaminen voi myös muodostua ongelmaksi, eli on mietittävä myös, mitkä ovat Ehdottomia Ei:tä, ja mistä taas voimme tinkiä ja joustaa.

Edit: Lue myös lista läpi ja kysy itseltäsi oletko sinä itse tuo lista ja haluaisitko tulla tarkastelluksi samantyyppisten piirteiden kautta. Lukekaa myös kommenttiosiosta vastaukseni E:n muistutukseen siitä, että pitäisi ennen kaikkea tarkastella itseään peilistä eikä odottaa, että listan mukainen mies saapuu. (Rakkaat isovanhemmat, klikatkaa hiirellä tekstin lopussa olevaa kohtaa "x kommenttia"!)


Tässä on minun listani tähän mennessä kymmenennen eron jälkeen. Lista on saanut inspiraatiota myös yllämainituista Parisuhteen "Ehdottomista Ei:stä".

1. Avoin elämään erilaisissa ympäristöissä ja mahdollisesti jopa eri maissa.

2. Uskaltaa tehdä spontaanejakin päätöksiä ja ottaa riskejä.

3. Jalat maassa, realistinen optimisti.

4. Tekee sitä, mistä nauttii, mutta on aikuinen eikä pelkää velvollisuuksia ja vastuuta.

5. Rakastaa minua ja näyttää ja kertoo sen minulle.

6. Hellä, nauttii kosketuksesta ja läheisyydestä.

7. Haluaa sitoutua ja on siihen valmis ja kykenevä.

8. Sosiaalinen, tulee hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

9. Positiivinen, luottaa elämään.

10. Ei hermostu turhasta, rauhallinen ja rento.

11. Pitää tärkeimpänä elämässä omaa ja muiden onnellisuutta, priorisoi ihmissuhteet työn ja rahan edelle.

12. Kunnioittaa luontoa, ihmisiä ja eläimiä.

13. Osaa myöntää, jos on väärässä, eikä syyllistä toisia omista virheistään tai huonoista fiiliksistään.


14. Näkee maailman ihmeellisyyden, utelias, uskaltaa kyseenalaistaa asioita.

15. Avoin teatterille ja kaikenlaiselle esittävälle taiteelle, kiinnostunut, tulee mielellään katsomaan niin minun esityksiäni kuin muitakin teatteriesityksiä, konsertteja, jne.

16. Tsemppaa minua ja muita ihmisiä ympärillään, tykkää ilahduttaa ja auttaa.

17. On ollut aiemmin ainakin yhdessä vakavassa ja kohtuullisen pitkässä suhteessa ja erosta on jo hieman aikaa.

18. Osaa kuunnella intuitiotaan ja sydämensä ääntä, ei ole vietävissä ja manipuloitavissa.

19. Haluaa hoitaa parisuhdetta ja puhua asioista avoimesti.

20. Tuntee itsensä, tunnistaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa ja haluaa kehittää itseään.

21. Empaattinen ja välittävä, kunnioittaa toisia ja ottaa heidät huomioon.

22. Pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan ja onnellisuudestaan ja tietää, että se on itsestä ja omasta asenteesta kiinni.

23. Urheilee ja pitää huolta terveydestään ja muutenkin itsestään sisäisesti ja ulkoisesti.

24. Käyttää alkoholia vain vähän tai ei ollenkaan eikä polta tupakkaa.

25. Ei välttämättä halua lapsia (ainakaan kovin pian), mutta on avoin sille, mitä tulevaisuus tuo mukanaan. Valmis myös adoptoimaan.

26. Luottaa minuun. Ei ole omistushaluinen eikä mustasukkainen, mutta haluaa silti tuntea olevansa erityisasemassa minun elämässäni.


27. Itsenäinen, tykkää viettää aikaa myös yksin tai omien ystäviensä kanssa.

28. Innostuu melko helposti, mutta harkitsee tarkkaan isoja päätöksiä.

29. Ei ole cool eikä esitä, uskaltaa näyttää myös heikkoutensa.

30. Erittäin viehättävä ja hurmaava.

31. Hyvä itsetunto, luottaa itseensä.

32. Tietoinen siitä, että elämä on lahja. Kiitollinen.

33. Kotoisa ja turvallinen.

34. Mahtava keskustelukumppani, jonka kanssa syntyy oivalluksia ja jutteleminen on innostavaa.

35. Samantyyppisiä mielenkiinnon kohteita kuin minulla, mahdollisesti joitain yhteisiä harrastuksia ja/tai intohimoja.

36. Kohtuullisen siisti, järjestelmällinen ja jämpti, muttei kaavoihinsa kangistunut.

37. Ei stressaa turhasta, tekee parhaansa ja muistaa yleensä, että se riittää. Suhtautuu armollisesti itseensä ja muihin.

38. Tykkää matkustaa ja tehdä spontaaneja retkiä.

39. On kotonaan niin metsässä kuin suurkaupungissakin.


40. Asuu Lyonissa (tai haluaa muuttaa tänne) eikä aio (ainakaan lähivuosina) muuttaa pois täältä.

41. Ei tarvitse isoa asuntoa, pitää noin 50 neliömetrin kaksiota juuri sopivana kahdelle.

42. Osaa tarvittessa joko ottaa ohjat omiin käsiinsä tai sanoa "kyllä" toisten ehdotuksille.

No siinäpä tulla paukutti listaa. Viimeksi tein 28 kohdan listan, nyt oli näemmä vähän enemmän sanottavaa. Entinen poikaystäväni on upea ja ihana ihminen - ja vastasi listaani lähes täydellisesti. Nyt yritän hyväksyä, että olimme ehkä liian erilaisia toisillemme muutamissa ratkaisevissa asioissa (jotka puuttuivat aikaisemmasta listasta, heh).

Niin ja listan tekeminen tässä vaiheessa on hyvä idea myös siksi, että sitä tuijottelemalla saa viettää jonkin aikaa ihan yksin ja rauhassa erosta toipumassa, eikä kukaan varmasti vaikuta sopivalta kumppaniehdokkaalta.

8 kommenttia:

e kirjoitti...

En ole seurannut blogiasi tarpeeksi mutta oletko tehnyt itsestäsi samaa listaa? Koska sinä kuitenkin olet lähtökohta ei jokin miäs...

JohannaJodie kirjoitti...

Wau, ja mä ku luulin, että mun tekemät vastaavat listat on ollu pitkiä. :D Tuntuu aina jotenki itsekkäältä tehdä tällasia, mutta toisaalta, kaipa tällasissa asioissa saa ja pitääkin olla itsekäs.

Tsemppiä ja jaksamista sulle eron jälkeiseen elämään! Kyllähän se aurinkokin sitten taas alkaa paistamaan -lopulta. :) Ja todellakin tällaset listat on eron jälkeen aina pitempiä, ja peilaa (ainakin mulla) sitä just päättynyttä suhdetta.

Tuohon yllä olevaan e:n kommenttiin vielä pakko sanoa, että siis tavallaanhan tää lista ON itsestä. Koska tässähän se korostuu että lähtökohta on nimenomaan itse, eikä joku muu.. Hmm, tai sitten en vaan ihan ymmärrä tuota kommenttia.

e kirjoitti...

Ja huopis ihan oikein laitoit että tuo lista on itsestä, sillä juuri siitähän on kyse. Mitä minä haluan. Ero on kuitenkin siinä, että on eri asia seisoa virran äärellä toivoen että se tuo oikean irtopuun kohdalle kuin olla itse se virta.

Ja ihan vaan tiedoks Mademoiselle Fromage et se oikea äijä kyl tulee.

Ella B kirjoitti...

En olekaan ennen miettinyt tällaisia listoja. Olen aina mennyt "kun siltä tuntuu" vaikka k.o tyyppi ei ihan vastaisikaan ihannekuvaani. En tupakoi ja se häritsee, mutta aloin silti seurustella pitkäaikaisimman poikakaverini kanssa tästä piirteestä huolimatta. Hän lopetti polttamisen muutaman kuukauden päästä eikä enää aloittanut uudelleen. Koskaan ei voi tulevaisuudesta tietää, ja joskus tuntuu että "kun siltä tuntuu" vie vaan kaasu pohjassa suoraan seinään. Mutta tunnut olevan oikein sinut itsesi kanssa ja kyllä selviät tästäkin tilanteesta (viimeistään suomalaisen sisun avulla!:).

Mademoiselle Fromage kirjoitti...

Kiitos Huopis, ja juu päättynyt suhde on tärkeä opettaja, tai oikeammin kaikki entiset suhteet, jos niitä on useampi. Juuri nyt päättynyt suhteeni oli suurilta osin ihana ja siinä toteutuivat kaikki tärkeimmät tarpeeni yhtä suurta perustavanlaatuista ongelmaa lukuunottamatta. Hän pelkäsi muutoksia ja riskien ottamista.

Tämä oli erittäin tärkeä kommentti, Kiitos E.

Minulle listan lähtökohta on juuri tuo, eli olen myös itse tuo lista. En voi vaatia toiselta mitään, mitä en itse ole, enkä odota prinssiä, joka pelastaa minut.

Onnellisuuteni ja elämäniloni on omissa käsissäni. Olen se virta, se on hyvin sanottu. Mutta jos päätän jakaa virtani jonkun kanssa, haluan, että voimme virrata toisillemme asioita mahdollisimman tasapuolisesti. ;) Tämä on tavallaan lista siitä, mitä voin antaa ja mitä tahdon saada.

Ja kuten sanottu, lista on myös kirjoitettu torpedoimaan uusia suhteita, ja siis osittain hieman pilke silmäkulmassa. ;)

Listan lukeminen herättää varmasti monenlaisia reaktioita, mutta luulen jo arvaavani, miten reagoivat he, jotka tuntevat minut ja jotka ovat nähneet minut heittäytymässä kerta toisensa jälkeen suurella rakkaudella ja hyväksynnällä uuteen suhteeseen ja jopa vaihtamaan kotimaatani suhteen vuoksi (ja elämän vuoksi). Listan tarpeellisuus on heille ehkä ilmeisempi.

En ikinä aio kadottaa heittäytymisen taitoa, mutta lista auttaa minua muistamaan, kuka olen ja millainen kumppani on minulle sopiva, jos ja kun sellainen tulee kohdalleni. :)

e kirjoitti...

Tuo oli tosi hyvä kuulla :)

Mademoiselle Fromage kirjoitti...

E: :)

Ella: Joo kyllähän mä siis kaasu pohjassa olen kanssa aina mennyt ja menen välillä edelleen, mutta olen opetellut viime vuosien aikana käsien laittamista rattiin ja jarrunkin käyttöä tarvittaessa. ;)

JohannaJodie kirjoitti...

"En ikinä aio kadottaa heittäytymisen taitoa, mutta lista auttaa minua muistamaan, kuka olen ja millainen kumppani on minulle sopiva, jos ja kun sellainen tulee kohdalleni."

Hyvin sanottu. Itse koen just kans tän takia listojen tekemisen mielekkääksi. Helposti siinä rakakuden ensihuumassa unohtuu se, kuka minä olen ja millaiset arvot minulla on. Tottakai molemmat muuttuu suhteen myötä ajan kanssa, mutta sen ei pidä olla se lähtökohta suheessa.