keskiviikko 1. elokuuta 2012
Ruisleipää, s'il vous plaît!
Kun ulkomailla iskee Suomi-ikävä, pitää tonkia lähikaupan hyllyjä vähän tarkemmin. Varsinkin täällä Ranskassa, jossa suomalaiset tai suomalaistyyppiset ruoka-ainekset eivät ole järin suosittuja.
Viimeksi Suomessa vieraillessani nautin satunnaisista ruokakauppasamoiluista, joissa annoin itselleni luvan ostaa kaikkia nostalgisia ja/tai supersuomalaisia herkkuja; fazerin pieniä marjapiirakoita (niitä, joissa on röpelöinen reuna), raejuustoa, lakritsia, mätitahnaa, karjalanpiirakoita, jne.
Mutta kuinka selviytyä, kun Suomeen ei ole päässyt liian moneen päivään/kuukauteen/vuoteen? Ikeaan voi tietysti aina mennä, silliä hakemaan ja silleen, mutta haastavampaa on löytää paikalliset tuotteet, joilla Suomi-himot saa ainakin hetkellisesti tyydytettyä.
Tässä lista suomalaisista herkuista, joita on saatavilla täällä Lyonissa:
1. Ruisleipä. Real-tyyppistä kulmikasta ruisleipää saa toisinaan ihan pienistä lähikaupoistakin, ja ihan kunnollinen pakkaus maksaa 1,99 euroa. Joskus se on myös saksalaista, ja joskus sitä löytää helpoiten luomuhyllystä tai luomumarketista. Edit: Charpennes-metron lähellä sijaitsevasta leipomosta löysin myös kerran hyvän, jopa hieman limppumaisen ruisleivän.
2. Näkkileipä. Wasan ruotsalaista näkkileipää saa myös usemmista pikkumarketeistakin, ja kun ostaa kuitupitoista versioita, niin se on vielä "tavallista" näkkileipääkin parempaa. Hapankorppuja varten pitää mennä Englantiin, jossa sitä löytyy nimellä "Finncrisp". (Vai onko joku löytänyt niitä täältä Ranskasta?)
3. Lakritsi. Luomukaupoista löytää usein erilaisia lakritsimakeisia, hyvällä tuurilla jopa suomalaisia sellaisia. Englannissa asuessani terveyspuodeissa myytiin Panda-lakua, ja niitä hapankorppuja.
4. Kaurahiutaleet. Luomuhyllystä/luomumarketista löytyy edullisimmin ja helpoimmin tätä herkkua. Minun lähiluomumarkettini kaurahiutaleet tulevat... *rummutusta* Suomesta! Hullua, ja aika epäekologista, luulisi että kaura kasvaa täällä patonkimaassakin. Mutta pari kertaa olen silti lagennut siniristilipun kutsuun ja täyttänyt ruskean paperipussin pullolleen flocons d'avoine finlandais'ita. Hih.
5. Pakastemustikat. Kahdeksalla eurolla saa lähikaupastani ison pussillisen pakastettuja metsämustikoita, se kestää kauan kun niitä ripottelee säästeliäästi aamupirtelöön.
6. Raejuusto. Uusin löytöni isosta Monoprix-marketista on Danonen Jockey-niminen raejuusto. Kahden 200 gramman purkin satsissa lukee pienellä fromage frais salé ja isolla Cottage Cheese. Ihan liian hyvää 7 kuukauden Suomi-paaston jälkeen!
7. Boonuksena lisättäköön itse tehdyt herkut, joista on kokeiltu (tietenkin) piparkakkuja - myös sesongin ulkopuolella - tippaleipää ja Ikean "lisää vain vesi"-ruisleipää, joka ei ollut hullumpaa. Ruuanlaittointokohtausta odottelevat rakkaan ystävän lähettämä luomuruisleivän juuri ja netistä löydetty mämmiresepti.
Tällä hetkellä sulattelen ihanaa raejuustosalaattia ja syön jälkkäriksi äidin postissa lähettämiä hapankorppuja kotona Lyonissa, ja ylihuomenna matkaan Suomeen maistelemaan toisen blondin kanssa ihan tuoreita mustikoita suoraan varvusta. Mutta aaah, mämmi. Löytääköhän sitä näin kesällä mistään? Haluaa mämmiä. Kauniita elokuun päiviä teille kaikille!
Ps. Onko muilla ulkosuomalaisilla samanlaisia ruokavinkkejä?
Pps. Tämä suomalaisen ruuan ylistys voi vaikuttaa kummalliselta jostakin ei-ulkosuomalaisesta, joten todettakoon, että arkiruokani koostuu silti enimmäkseen ranskalaisista luomutuotteista, sen verran sopeutuvainen olen yrittänyt olla... ;)
Tunnisteet:
kaurahiutaleet,
kulttuurielämykset,
kulttuurishokki,
listat,
luomuruoka,
mustikat,
piparit,
pirtelö,
Ranska,
ruisleipä,
ruuanlaitto,
suomalaisuus,
Suomi,
syöminen
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
12 kommenttia:
Nyt tuli ikävä suomeen! Olen samat uotteet löytäneet kaupoista,tosin hyvää lakua ei ole näkynyt. Pitää löytää :) Ihanaa reissua, olisi niin kiva käydä kesållå kotona kun siitä on jo 2v aikaa! Käyn siis aina muina vuodenaikoina.
Ruisleipähän on nykyään varsinaista gurmeeta Suomen ulkopuolella :)
http://nyt.fi/20120126-seuraava-vientivaltti-on-ruisleipae/?ref=lk_gl
Jos tilaa ravintolassa ostereita, voi saada ruisleipää niiden seuraksi! Missä sitä (leipää) muuten myydään, en tiedä... Mutta kerran, kun supermarketissa oli osterit tarjouksessa, oli leipää, tuoretta kunnon ruislimppua hyvällä kuorella, myös myynnissä. Ja maisteltavana! Tosin minä niitä taisin eniten maistella ;)
Ja ainakin meidän torilta saa itse tehtyä vadelmahilloa, joka on ihan samanlaista kuin mitä meillä kotona tehtiin. Älyttömän hyvää! Vaikkapa jogurtin kanssa. Mustikoita ja puolukoita taas saa vuoristoisemmilta seuduilta.
Laku taas, metrilakuhan on aika suosittua Ranskassa, eikö totta? En tosin ole koskaan maistanut...
heippa taas, onkin aikaa ,kun olen lukenut, saati kommentoinut blogeja ...
lakua tietysti saa Ranskassa ihan minkä marketin kassalta, mutta onkohan se ihan yhtä hyvää ?
meidän lähikylästä saa pain cévénolia, joka on tosi lähellä suomalaista ruislimppua. harmi, ettei sitä tehdä joka päivä, ei taida menekki olla valkoisen patongin vertainen ... oliskohan ollut sitä samaa sinun supermarketissasi, Pinea ?
onneksi olen Suomessa ja saan syödä mahani täyteen ruisleipää !
Aika samat mietteet ruuan suhteen. Juuri olin napsimassa mustikoita pensaasta suuhun kantarellipussi kainalossa-suurenmoinen tunne!
Aikaisemmin Lyonissa sain lähiruokamarketista Auvergnen ruislimppuja. Tulivat kerran viikossa, pienempiä kuin suomalaiset, mutta ihan hyvän makuisia. Nykyyisin niitä ei ole näkynyt. Onneksi ranskalaisten leipätarjonta on hiukan monipuolistunut. Näkkileivät tuon Suomesta tai Saksasta. Aika maukasta ruisleipää, jauhoja ja ties mitä on L'Eau Vive (terveys)kaupassa, 65 Rue Victor Hugo, vain aika kallista.
Suomessa löytyy joidenkin markettien pakastekaukaloista mämmiä, itsekin sitä aina haalin.
Oma ruokavalioni on kyllä Suomessa Ranskaa monipuolisempi ja hyvää syömistä saa helpommin ja nopeammin nokkansa eteen silloin kun ei halua käyttää aikaansa kokkailuun.
Antoisaa Suomen matkaa toiv. paskeriville
Tiedoksesi: Keskustelin minakin mammista hiljattain sisarentyttareni kanssa ja han kertoi, etta mammia saa nykyaan pakastealtaasta ihan milloin vaan!
Kiitos kommenteista kaikki ihanat tyypit!!! Joo, monet on konstit kun suomiruokaikävä iskee, ja mämmiä menen heti huomenna ostamaan, katotaan minkälaiset kulttuurishokkitraumat toi toinen blondi saa... :D Huippua elokuuta teille, mämmillä ja ruisleivällä tai ilman!! :)
Oi, juuri haikailin raejuuston perään, kiitos vinkistä! Täytyy ensi kerralla katsoa tarkemmin paikallisessa Monoprix'ssa, josko löytyisi heidänkin valikoimistaan! :)
Ranskassa asuessani kävin hakeamassa Ikean ruokaosastolta (suomalaista!) näkkileipää. Tosin siitä on jo useampi vuosi aikaa, joten en tiedä, millainen valikoima tällä hetkellä Ranskan Ikeoissa on.
Kiitti kommenteista Riina ja Anonyymi, joo kannattaa tsekata toi raejuusto, oli tosi hyvää!!! :) Tulin just Suomesta lomalta, olipa ihanaa.... Ja söin mämmiä!!! Aaah. :)
Ja juu Anonyymi, Ikeasta löytää kaikenlaista skandinaavisen tuttua, mutta Wasan ruotsalaista näkkäriä saa Ranskassa useimmiten ihan tavallisesta marketista, ja se on ainakin mun mielestä tosi hyvää. :) Hapankorpun maahantuontia odotellessa... ;)
Kaunista elokuun loppua kaikille teille!!
Kiitos tästä postauksesta! Muutin tuossa viikko sitten opiskeluiden perässä Pariisiin. Varulta otin kilon kaurahiutaleita, vaikka saksassa vaihdossa ollut siskoni uskoi niitä löytyvän Ranskasta...eipä ole paljoa osunut mun silmiin.
Saksalaista realin tyyppistä leipää löysin. Tuo raejuusto pitää kyllä tsekata heti huomenna monoprix:stä. Kieltämättä syöminen on paljon epäterveellisempää ja ei niin monipuolista täällä Ranskassa, vaikka toisin olisin voinut uskoa.
Lisäksi jotenkin itse en ole 'uskaltanut' koskea lihaan...Kuullostaa oudolta ehkä.
Kiitos kommentista Raita! :) Kaurahiutaleita saa tosiaan usein edullisemmin ja helpommin luomukaupoista (Naturalia, L'Eau Vive, Biocoop, etc.) ja Naturalian luomukaurahiutaleet ovat siis jopa suomalaisia, heh heh...
Joo, toihan riippuu missä ja miten syö, mutta täällä kyllä mussutetaan paljon herkkuja ja valkoista leipää. Ranskalaiset naiset tosin mussuttavat tosi pieniä määriä ja pitkillä ateriaväleillä, ja pysyvät siten hoikkina.
Itse syön täällä paljon isoja salaatteja milloin milläkin täytteillä, ja yleisesti paljon kasviksia ja hedelmiä (vuodenajan mukaan mitä on tarjolla), linssejä, quinoaa, erilaisia papuja, kananmunia, tofua, oliiviöljyä, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä, ja välillä jugurttia, vuohenjuustoja ja kalaa.
Ostan kaiken mahdollisuuksien mukaan luomuna ja lähituotantona. Eli aika terveellisesti mennään, ja kaikki nuo tuotteet on paljon edullisempia täällä kun Suomessa, ja tarjontakin monipuolista - ja usein lähempänä tuotettua.
Lihaa en syö, joten siihen en itekään oo koskenu! Mutta hyvästä "boucherie":sta ostettuun lihaan koskisin henk.koht. paljon mielummin kun HK:n siniseen, jos olisin lihansyöjä... ;) Mukavaa alkusyksyä Pariisiin!! :)
Lähetä kommentti